torsdag 5 november 2015

Mycronic analys


Mycronic utvecklar, tillverkar och marknadsför produktionslösningar till elektronikindustrin. Huvudkontoret ligger i Täby och koncernen har dotterbolag i Europa, Asien samt USA.

De har två affärsområden:
Ytmontering: Flexibla produktionslösningar för elektroniktillverkningar. Ytmonteringsmaskiner används för ytmontering av elektroniska komponenter på kretskort och för stencilfri applicering av lodpasta på kretskort. Utrustningen används av stora som små tillverkare av elektronik inom bl a rymd-,flyg-, dator- och telekomindustrin.
Mönsterritare: Mönsterritarna används av världens ledande elektronikföretag vid tillverkningen av halvledarkretsar, tex vid tillverkning av surfplattor, smarta telefoner, TV och datorer.

Bolaget grundades under 1980. Det var Gerhard Westerberg med sju anställda som började med att kommersialisera forskningsresultatet från KTH inom fotomaskframställning som hette Micronic Laser system. Under 2009 så förvärvade Micronic MYDATA som höll på med maskritare. När dem gick ihop så bytte de namn till Micronic Mydata AB. Tillslut så bytte de namn till Mycronic som det heter nu, som var startskottet för ett globalt varumärke. Mycronic är den enda leverantörer i världen av utrustning för tillverkning av avancerade fotomasker.

Det finns en storägare som är Bure Equity som äger 38% av Mycronic och Bure är ett investmentbolag på svenska börsen.  Bure är en långsiktig och stabil ägare, och dem kommer antagligen behålla sina aktier länge. Resten av topp 5 ägare är fonder, och det är stabila ägare som har sina aktier länge så det är inte så hög omsättning på aktierna eftersom det är många stabila och långsiktiga ägare. Insidertransaktioner ser väldigt bra ut, det har bara blivit köp i år och det har blivit väldigt många köp i år från insiders. Lena Olving har 104 700 aktier och det blir ungefär 6 miljoner kronor, hon har gjort fyra köp i år och den senaste var 22 oktober där hon köpte 2700 aktier.

Under 2014 så hade de 54% av intäkterna i USD, 20% Euro samt 15 JPY. Eftersom kronan har försvagats jämfört med de valutorna så har intäkterna varit dopade speciellt från dollar eftersom den har blivit väldigt mycket dyrare senaste året. Det är bara 1% av intäkterna som kommer från Sverige men det är 62% av kostnaderna  som kommer från Sverige. Kostnaderna är stora i Sverige eftersom ledningen sitter i Täby samt mycket forskningen görs i Sverige. Under 2014 så beviljades 33 nya patent och vid årets slut 2014 så fanns det 450 beviljade patent. Det är en hög inträdesbarriär i marknaden eftersom det är så forskningsintensiv marknad så kostar det väldigt mycket att ta sin in i marknaden och Mycronic har monopol på några marknader..

Forskning och utvecklingskostnaderna har varit höga länge eftersom det är ett väldigt högteknologiskt företag så dem måste koma på nya saker för att inte hamna efter konkurrenterna. Som grafen visar så har kostnaderna minska lite senaste året, men även fast den minskar lite så har Mycronic fått fram många nya patent som är viktigt. Jag hoppas att dem fortsätter ha höga kostnader på forskningen eftersom det ger oftast mycket på långsikt.



Som vanligt så orderingången viktigt för tillverkningsföretag. Eftersom mycket säljs till länder i Asien som Kina, Japan och Sydkorea som många har varit oroliga över så är det väldigt positivt att orderingången steg under Q3. Som vi ser i grafen så har orderingången stigit det senaste året och det är för fler order har lagts på avancerade mönsterskriva som kostar väldigt mycket. Under slutet av 2014 och början av 2015 så kom det in många beställningar på just mönsterritare. Mycronic har infört en ersättningstrategi som är att nya maskiner ska levereras i utbyte mot ett av kundens äldre system. Med nya produkter som Mycronic 4.0 som ökar produktiviteten på en marknad som ser en minskad produktivitet för att allt mer blir mer avancerad så tror jag att det kommer fortsätta in många order inom båda affärsområden. Det är 8 mönsterritare beställda, en kommer levereras under Q4 2015 och resten kommer levererar under 2016 och 2017. Orderboken är full och ledtiderna är väldigt lång eftersom deras orderbok är överfull men dem ska börja rekrytera folk för att sänka ledtiden så kunderna får det de har beställt snabbare. Det var en spik av order runt Q4 2014 och det var för att det kom in väldigt många order på avancerade samt vanliga mönsterritare.




Som vi ser i grafen så följer omsättningen orderingången. Det visar att order brukar ta runt 1-2 kvartal att tillverka samt att skicka ut till kunden. Mycronic har hög marginal och det är att systemen har väldigt hög marginal så det drar upp den totala marginalen.



Senaste tiden så har vinsten skjutet i höjden om man jämför med tidigare år och vinsttillväxten är tack vare fler order det senaste året. Det är två olika företag om man jämför innan 2014 och efter 2014.


Eftersom vinsten har stigit mycket senaste tiden även fast aktiekursen har stigit väldigt mycket i år så ligger P/E-talet på 12,45 som är lågt eftersom tillväxten är fortfarande hög i bolaget och det kommer fortsätta vara framöver men inte lika hög som den har varit senaste 2 åren men jag tror den kommer som lägst ligga runt 5% framöver och borde komma upp till 10%. Elektronikindustrin växte med 3,5% under 2014 och fram till 2019 beräknas den växa med 4% årligen, så Mycronic borde åtminstone växa som marknaden och ytmonterinsutrustningsmarknaden växte med 22% under 2014 eftersom dem är stora på den marknaden så borde det hjälpa till tillväxten också. Det positiva marknadsläget för fotomasktillverkarna i kombination med en åldrande bas av installerade maskritare medför att Mycronics ersättningsprogram där tillverkaren har möjlighet att byta in en äldre maskritare mot ett skalbart system, är en attraktiv investering. I kassan så har dem 700 miljoner kronor och det kan dem göra två saker med, det ena är att göra en stor utdelning eller att köpa bolag. Jag tror att det kommer bli en utdelning runt 3,5, per aktie och då har dem ungefär 350 miljoner kvar och för dem tror jag att det kommer bli ett köp av ett asiatiskt bolag för att för att få mer exponering mot den marknaden. Nu står aktien runt 60 kr och där tror jag är en bra investering för framtiden eftersom jag tror med alla saker jag har räknat upp gör att vinsten kommer bara fortsätta stiga framöver. Det finns risker också, det har sagts att Samsung ska gå in i marknaden och det är dåligt för Mycronic att bli av med sitt monopol och det kommer antagligen bli sänkta priser. En annan risk är att de är väldigt beroende av den asiatiska marknaden och den har skakat en del under året men även fast den har skakat så fortsätter det att rulla in order så jag tror inte risken är så hög att det kommer bli en krasch 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar