torsdag 15 oktober 2015

Analys av Marine Harvest


Marine Harvest(MHG) som finns på norska börsen, det är ett företag som säljer fisk, mestadels lax. MHG har 11,700 anställda i 24 länder De har ungefär en tredjedel av världens laxodling i sitt företag, det gör att dem är prisledare men laxpriset påverkas väldigt mycket av utbuds- och efterfrågeförhållandet. Det finns några mindre konkurrenter på norska börsen som håller på med laxodlingar samt försäljning, dessa är Austevoll Seafood, Bakkafrost, Leröy Salmar  och Seafood men dem är inte i närheten av Marine Harvest i omsättning. Hel färsk fisk står för ungefär hälften av alla intäkter medan förädlade produkter utgör resten av intäkterna. MHG odlar ungefär 60% av sin lax i Norge men de finns även i Chile, Skottland, Kanada och mindre skala på Irland och Färöarna. Ryssland har blivit sanktionerad och det är även mot lax men MHG har kommit på en lösning mot det problem och det är att Färöarna inte deltar i sanktionerna och det gör att de kan sälja lax till Ryssland men dem har väldigt liten verksamhet i Färöarna för den är nyöppnad.

Det finns många risker i bolaget, eftersom lax är djur så kan de få sjukdomar och då kan stora bestånd slås ut och väderrisk kan få stor påverkan. Om sanktionerna kommer hävas mot så finns det en stor uppsida i MHG i Ryssland.
 
Laxpriset har stigit lite på det senaste året från 34,85 nok till 41,58 nok, men om man tittar på dollar så har priset sjunkit lite men eftersom noken har försvagats mycket mot dollarn på har priset ökat i nok. MHG vill ha så högt pris som möjligt för då blir deras marginaler högre eftersom de får mer pengar för varje såld lax.
Norska kronan har försvagat väldigt mycket om man jämför mot dollarn, för ett år sedan så var Usd/Nok 6,47 men nu är den 8,13, dvs en ökning med 8,1% på ett år. Det är bra för MHG om noken håller sig svag länge för då får de mer för varje såld lax eftersom laxen säljs i dollar. Eftersom Norge  har stor handel med olja så om oljan fortsätter vara billig så påverkar det noken negativ dvs att dollar blir dyrare och om FED väljer att höja räntan så kommer dollarn bli dyrare som är positivt för MHG. Ee starkare dollar slår inte så mycket mot företaget eftersom dem producerar eget foder, inköp av foder blir dyrt om dollarn förstärks men det har MGH fixat en lösning för.

Laxkonsumtionen kommer bara öka i framtiden eftersom fler försöker minska konsumtionen av kött och öka konsumtionen av fisk pga hälsoskäl och tex sushi blir populärare varje år och andra fiskrätter.



Som vi ser i den här grafen så fluktuerar vinsten per aktie väldigt mycket, det är för att priset på lax rör sig mycket och eftersom laxen är väldigt känsliga djur så MHG måste ha vädret på sin sida, tex om det är för kallt(som det var under sommaren 2015) så kan många bestånd dö ut och de förlorar väldigt mycket och vulkanutbrott som det var i Chile i vintras som kan slå ut bestånd. Den underliggande vinsten per aktie har gått uppåt de senaste åren förutom 2012 för då var det väldigt lågt pris på lax runt om i världen speciellt i Amerika. För att höja vinsten ännu mer framöver så måste dem speciellt få ordning på Chile verksamheten som går väldigt dåligt, under året har det gått med förlust, det är för att priset är lågt i Amerika och de hade otur med vulkanutbrottet i Chile i vintras. För att få tillbaka vinsten som det var 2013 så måste de öka lönsamheten i Norge, Skottland samt Kanada. Snart kommer verksamheten igång. För att lösa problemen i Chile så ska dem sänka antalet unglax för att få lägre utbud så att priset stiger. Irland har kommit igång bra i år samt i Färöarna kommer verksamheten smått igång under sista halvan iår. Om de nya länder kommer igång och tar fart så kan de ge några kr mer aktie om några år men eftersom de är väldigt små verksamheter så kan det ta några år innan det ger någon riktigt påverkan.



Året har börjat ganska bra men om man jämför med 2014 så har det bara gått dåligt men eftersom 2014 var ett väldigt bra år så ska man vara nöjd om man kommer upp i det. Totala volymen lax har varit väldigt bra under första halvan av året, det har varit mer än under första halvan av 2014 men under 2014 var det bättre laxpris i Amerika än det har varit i år för under 2015 har utbudet av lax stigit väldigt mycket och sänkt priset. Om priset på lax stiger till nivåerna som var under 2013 och 2014 så kommer lönsamheten komma tillbaka till nivåerna som var under 2013 och 2014. Om nok fortsätter att vara svag mot USD så har det en stor positiv påverkan på vinsten men jag är lite rädd att dollar kommer försvagas  mycket resten av året eftersom många tror att FED inte kommer höja ränta 2015.


Början av 2014 så var det väldigt hög utdelning och det är för att 2013 var ett väldigt bra år men om man bortser från det så har utdelning stigit varje år. Det har bara varit 2 år som det har varit kvartalsvis utdelning, innan var det lite mer slumpmässigt när det var utdelning. Marine Harvest har som mål att ge kvartalsvis utdelning samt dem försöker ge ut runt 75% av årliga kassaflödet. Det gör att utdelning kan variera mellan kvartalen men på långsikt så borde vinsten vara konstant eller stiga så kommer kvartalsutdelning vara samma eller öka lite. På kortsikt så kan kvartalsutdelning sjunka men eftersom jag är långsiktig så struntar jag vad som händer kortsiktigt och tittar bara långsiktigt. Just nu är direktavkastningen 4,5%.

Om man tror på ökad konsumtion av fisk som jag gör så kommer priset på lax stiga runtom i världen, då kommer lönsamheten tillbaka på som det var 2013. Irland och Färöarna är nya verksamheter som har börjat bra och om de fortsätter så och ökar produktionen så kommer vinsten stiga över 2013 nivåer. En stor sak som kommer öka vinsten mycket är när sanktionerna emot Ryssland försvinner då kommer priset stiga för efterfrågan stiger. Eftersom det finns mycket om och otur/tur inom den här branschen så kommer aktiekursen vara ganska ostabil och ganska hög risk. Jag är långsiktig och tror många av problemen kommer lösas, så jag kommer hålla fast i mina aktier men jag kommer antagligen inte öka inom en snar framtid för den har stigit mycket senaste åren och i min utdelningsportfölj vill jag ha ganska stabila aktier. Om dem uppfyller alla mål som dem har så kommer p/e ligga runt 12 för nästa år och det är väldigt billigt men då måste de lyckas med målen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar