tisdag 22 november 2016

En nischbank



Jag har blivit intresserad av tillväxtbolag senaste året. Tyvärr har många små tillväxtbolag värderats upp ganska mycket men nischbankerna är fortfarande ganska lågt värderade med den tillväxten dem har. Bolag som tillhör nischbankerna är Resurs Bank, Nordax, collector och Hoist Finance men de verkar inom olika marknader inom finansbranschen. Resurs Bank och Nordax håller på med kreditlån, Collector är lite bredare men de håller på med lån och fakturering och Hoist håller på med köp av fordringar men jag har tänkt att fokusera på Resurs Bank som jag tycker är lägst värderade bolaget av bankerna.
Bildresultat för resurs bank

Resurs Bank är ett dotterbolag till Resurs Holding som är värt ungefär 11,2 miljarder kronor, om du vill söka på bolaget på Avanza och Nordnet så får du söka på Resurs Holding som är moderbolaget till Resurs Bank. Bankens huvudkontor ligger i Helsingborg och de har 637 anställda i norden. De håller på med finansiella tjänster till privat och företagsmarknaden. De har verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland, i Danmark och Finland så har dem ungefär 11% av totala intäkterna i vardera land. 2001 fick de banktillstånd och de höll de på med räntefria lån till konsumenterna genom delbetalningar av köp av varor. Du kanske känner igen namnet Sumpreme Card, det är Resurs som ligger bakom det kortet. Banken är indelat i två affärssegment och de är Payment solution och Consumer loan. Payment solution erbjuder säljstödjande finansierings-, betal- och lojalitetslösningar till detaljhandeln och kreditkort till allmänheten. Consumer loan är i princip utlåning till konsumenter via kreditlån som är lån utan säkerhet. Under de första 6 månaderna så bestod 45% av intäkterna från Payment solution och Consumer loan stod för  55%. De har ungefär 11,3 miljarder i utlåning i kreditlån. Bolaget noterades den 29 april 2016 till priset 55 kr och just nu ligger det på ungefär 56 kr så det har inte rört på sig sen noteringen.

Under de senaste åren så har Resurs Bank haft en väldigt fin tillväxt i intäkter och vinst. Under de senaste 5 åren så har tillväxten av intäkter varit 33% och speciellt under de tre senaste åren har tillväxten varit väldigt bra då det har varit i snitt 52%. Vinsttillväxten har inte varit riktigt lika bra då den snittet de senaste fem åren är 30% men det är en väldigt bra tillväxt. Första halvåret 2016 så steg vinsten med 25% och det är för att Consumer loanavdelningen leverar en fantastisk ökning, och det är för att de ökar utlåningen kraftigt med bättre räntenetto. Utlåningen ökade med 62% inom delen kreditlån, d.v.s lån utan säkerhet. En av de viktigaste nyckeltalen med en sån här verksamhet är kreditförluster som  syns i grafen under. Kreditförlusterna har legat runt 2% senaste åren men de hade ett dåligt år 2014 då den steg till 3,1 men de rätta till den och under första halvåret i år så har den varit på 2%. Målet är att ligga mellan 2-3% och det gör dem med råge och de får gärna fortsätta ligga lågt som de gör nu men det finns risk att de stiger nu när räntan håller på att stiga. Kreditförlusterna är nån tiondel procent högre än Nordax men eftersom det bara är nån tiondel så behöver man inte oroa sig. K/I som visar kostnad/intäkter och den uppgick till 44,6% under året och det är över målet som bolaget har som ligger på 40% och det är långt över konkurrenten Nordax som har 28,6%. Tyvärr missar de målen ganska grovt på avkastning på eget kapital men deras mål är högt, hittills i år så är det på 30% och målet ligger på 40%. Även fast de missar sitt mål så är det över konkurrenternas avkastning på eget kapital. Det låga avkastningen kan bero på att kärnpremierelationen är högre än målet, och det är ett mått på stabilitet, så ju högre det är desto lägre kommer avkastningen vara men det är säkrare då de har mer pengar i "kassan". De är över målet som ligger på 12.5 med nån procentenhet och de andra nischbankerna ligger ungefär på samma nivåer. Det är lag på minst 10% men det är prat om att de kommer höja det till 15% och det skulle skada vinsten ganska mycket för bankerna.

De har en utdelningspolicy på 50% av vinsten och det gör att det blir en utdelning på ungefär 2 kr/aktie för 2016. Som vi kan i grafen under så stiger vinsten per aktie mycket från 1 kr under 2012 till 2,8 kr 2015 och under första halvåret i år så är vinsten nästan lika som förra året. 2016 kommer den första utdlening eftersom de noterades i år så har de inte gett något utdelning än. Om de ger ut 50% av vinsten i år ger det en direktavkastning på 3,6% och det är inte dåligt. Jag antar att de kommer fortsätta öka vinsten med runt 20% de kommande åren och det gör att utdelningen kommer öka med lika mycket. Jag beräknar att utdelningen kommer öka till 2,4 kr per aktie nästa år och då stiger direktavkastningen till 4,4%. Det är lägre än de stora bankerna men Resurs växer mycket mer och de behåller mer av vinsten i bolaget för att växa. På sikt tror jag att Resurs Bank kommer komma ikapp de stora bankerna på direktavkastning. 

Som vanligt när bolag sätts på börsen så är det riskkapitalbolag som är den största ägare. I Resurs så är den största ägaren Nordic capital med 35% men den näst största ägare är en familj som heter Bengtsson och de äger 28,6%. Det är oftast positivt för familjer brukar vara stabila ägare som inte säljer i första taget och oftast driver på företaget i rätt riktning. Resten av storägarna är fonder och de brukar vara ganska stabila ägare och inte sälja så mycket. Man ska nog räkna med att det blir en placing(försäljning av aktier) av Nordic Capitals, det brukar ske med rabatt till ungefär 5%. Oftast brukar aktien stiga kraftigt när riskapital säljer de sista aktierna för investerarna vet att de kommer sälja och det gör att många väntar på säljsignalen innan de köper. De har skrivit på ett avtal att de inte ska sälja oftast innan 180 dagar efter noteringen, men placingen brukar ske ganska snabbt efter den tiden. De noterades i april så i oktober gick det den tiden ut så jag antar att placingen kommer innan året är slut. Styrelse ordförande köpte aktier för 2,2 miljoner kronor för två veckor sedan och det visar att han tror på bolaget.

Marknaden växer inte så mycket bara några procent men de växer genom att ta marknadsandelar på de marknader de verkar inom. De tar marknadsandelar inom både ökat utlåning och ett utvecklat produktutbud. Resultat har ökat genom ökat affärsvolym och bättre räntenetto. Eftersom de är en bank som håller på med utlåning så tjänar de på ökat ränta då de kan ta ut högre ränta från kunder. Nu när räntan har stigit senaste tiden så kommer tillväxten fortsatt vara fin framöver skulle jag tro men det finns även risk med högre ränta. När räntan stiger så kommer allt fler få problem att betala tillbaka lånen och då ökar kreditförlusterna. Hög ränta kan även göra att konsumenter inte lånar i lika höggrad som de gör nu och då kommer deras intäkter sjunka. Vinst per aktie är 4 kr och det ger ett P/E-talet på 14 och det tycker jag är väldigt attraktivt för ett växande bolag som Resurs är. Om man antar att de växer lite lägre än snittet de senaste åren, jag antar ungefär 20% nått år till så kommer vinsten bli 4,8 kr nästa år och då går P/E-talet ner till 11,8 och det går att anta att kreditmarknaden kommer fortsätta växa lite så jag tror de kommer fortsätta ha en högtillväxt de kommande åren, speciellt om räntan stiger. Deras mål är på att växa minst 10% varje år, för att växa de kommande åren så vill de öka vinsten speciellt i Danmark och Finland där de är fortfarande ganska små. Eftersom de har vuxit med bra mycket högre än 10% de senaste åren som vi kan se i grafen nedan så har de vuxit med närmare 20-30 senaste 5 åren. Jag tror att de kommer fortsätta växa över 20% något år till men om några år när de har blivit ännu större så tror jag tillväxten kommer minska och sjunka till närmare 10%.

Jag kommer börja köpa lite nu då jag tycker bolaget är väldigt fint och lågt värderat med en fin tillväxt men jag väntar nog med att köpa mycket till Nordic Capital har sålt en stor del av sina aktier. Efter det så tror jag att aktien kommer stiga då fler investerare vågar sig in i bolaget. Jag tror räntan kommer stiga framöver och det är positivt för bolaget men det finns även nackdelar som jag skriver om i stycket ovan. Många har börjat tittat på Nordax och de har börjat pratat om det och det gör att alla bolag i branschen får mer publicitet och det gör att Resurs dras med i det. Det är positivt att det har varit insiderköp senaste tiden eftersom då tror de på bolaget och de vet oftast vad de håller på med. Bolaget ska in på small-cap indexet inom par veckor och det gör oftast att fler fonder kan köpa aktier i bolaget och det är positivt för då kommer det mer pengar in i bolaget och det kan göra att värderingen stiger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar