tisdag 10 november 2015

Vad händer med höjd ränta?



Förra veckan kom det en rapport från USA om antalet sysselsatta som gick kom in över förväntan, det ökade med 271 000 och det väntade var 185 000. Den rapporten visar att det går bra för USA och det viktig med rapporten var att visa FED hur det går för USA. På förra mötet så sa dem att de skulle vänta med räntehöjningen eftersom dem inte var säkra på marknaden men eftersom ökningen av sysselsättningen var så hög så tror jag att de kommer höja räntan under nästa mötet som är i December. Med högre ränta så kommer USdollar stiga kraftigt mot andra valutor eftersom kapital kommer strömma in i USA för att avkastningen på räntepapper stiger.
Bildresultat för dollar

Vilka kommer tjäna på högre valuta? Det är speciellt exportbolag eftersom de har försäljningen i dollar så får de betalt i dollar men när dem tar hem pengar till Sverige så blir det kronor och då får dem mer i kronor än om dollarn skulle ha varit svag. Tex som Mycronic, Atlas Copco, Marine Harvest mm tjänar mycket på stark dollar eftersom dem har stor försäljningen utomlands. Med högre dollar så får man högre utdelningar från Amerikanska företag eftersom deras utdelningar är i dollar.

Dem som förlorar på högre ränta i USA är, REIT och fixed income företag eftersom räntan ökar avkastningen på räntepapper så kommer pengar flyttas från REIT och fixed income till räntepapper och då kommer kurserna sjunka i bolagen. Det kan vara positivt för oftast sjunker dem mycket och då kan man köpa dem när de har höga direktavkastningar och få fina utdelningar.  Många exportbolag i USA kommer se sämre resultatet eftersom de kommer få svårare att sälja sina saker om de inte sänker priserna och deras marginaler minskar. Tex HM, Clas Ohlson och Husqvarna kommer påverkas negativt av dyrare dollar för de köper mycket i dollar från Kina och då blir deras inköp dyrare och eftersom de säljer mycket i Sverige så kommer de få sämre marginaler för de kan inte höja priser hur mycket som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar