måndag 5 december 2016

Analyser

Bildresultat för analys


Idag kom en analys på Fingerprint och när det kommer analyser på Fingerprint så blir det alltid mycket prat om det. Eftersom det är väldigt många som äger aktien och bolaget har väldigt många ägare som älskar bolaget som och avskyr när någon pratar illa om det och det finns även människor som är tvärtom. Peter Benson som är en känd skribent på SVD och är med i sparpodden har fått mycket kritik för att han är kritisk mot Fingerprint och det har gjort att han har fått smeknamnet bensin. Jag tycker det är hemskt när ägare gnäller och hotar analytiker och skribenter när de skriver negativt om sitt bolag. De borde vara glada för det istället då de kan se andra sidan av myntet och ta till sig vad de säger och kanske göra en bättre analys när man vet vad det finns för negativa saker i bolaget. En annan bra sak när analytiker sätter sälj på bolaget är att de oftast går ner i pris och om ägarna tror på bolaget så är det en väldigt bra möjlighet att köpa på dippen när det uppstår.

Idag släpptes en analys på Fingerprint som sagt och det var Carnegie som satte sälj på bolaget. Tyvärr så är Carnegie bra på att utnyttja lägen inför deras analyser och efter. Vid många analyser av storbankerna och speciellt Carnegie så ser man att de passar på att köpa innan de sätter en köprek och tvärtom om de sätter sälj. Det är väldigt tragiskt när det händer men man får utnyttja det så gott man kan. Om man tror på bolaget som man borde göra om man äger så borde du bli glad och ta åt dig kritiken mot bolaget och göra en analys och om du tror fortfarande på bolaget efter den nya analysen så borde du passa på att köpa istället för att hota eller kritisera den som gjorde analysen.

Idag skrev DI en intressant artikel om analyser gjorda av Bank of America Merrill Lynch. Banken vill göra sina analysera mer intressant för att kunna locka fler kunder, ungefär som Aftonbladet gör med sina rubriker. Ledningen på banken uppmanar sina analytiker att göra mer djärva uttalande men om de får fel ofta så kan det göra att de får sparken. Dem två uttalanden går inte ihop, om de ska göra mer djärva antaganden så kommer de oftare få fel men om  dem blir hotade att inte göra fel för ofta så kommer de inte våga göra för djärva antaganden för då kan de få sparken om de har fel. Att vara analytiker är inte lätt och men tyvärr så utnyttjas deras makt lite för mycket ibland på storbankerna. Det jag försöker säga med den här texten är att ALLTID göra en egen analys och köp aldrig för att någon annan säger att du borde göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar