söndag 4 december 2016

Intrum justitia

Bildresultat för intrum justitia


Ett av mina största innehav som är Intrum Justisia släppte en väldigt stor nyhet för några veckor sedan. Nyheten var att de ska gå ihop med sin konkurrent Lindorff. Det nya bolaget ska Intrum äga 53% och Lindorff ska äga 47%. Köpet görs via nyemitterade aktier till Lindorffs ägare som är Nordic Capital och bl.a Sjätte AP-fonden.

Som vi kan se bilden under så har bolagen ungefär lika mycket intäkter men det stora skillnaden är vinsten och skulden där Intrum har mycket bättre tal. Som vanligt så skuldsätter rikskapitalbolag sina bolag väldigt kraftigt för att få en hävstång på avkastningen som de har gjort i Lindorff och det är därför Lindorff är så högt skuldsatt. Det kommer bli en av huvudsysslorna med det nya bolaget att få ner skuldsättningsgraden från 3,6 till 3.



Ledningen tror att det nya företaget kommer vinsten öka med 75% per aktie på 3-4 år och de har betonat att utdelningspolicyn inte kommer ändras. Utdelningen är 50% av vinsten och målet är att den kommer växa med 10% varje år. Det har varit mycket debatt om att Nordic Capital kommer få för mycket av det nya bolaget eftersom skulderna och vinsten är inte så bra i Lindorff. Det gör att Intrum-ägarna får vara med och betala av obligationer och andra räntor som Lindorff har. Då Intrum är hårt blankat, ungefär 5% av kapitalet så kommer blankarna försöka göra att inte sammanslagningen blir av eftersom då kommer de få en stor förlust i blankningen. Det kommer bli väldigt intressant se om sammanslagningen går igenom eller om det röstas ner, jag kommer äga företaget ändå då jag tycker det är ett superbolag med en bra ledningen och bra historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar