fredag 9 december 2016

Vad händer med räntan och valutan?

Några veckor efter Trumps valresutat så stärktes USdollarn väldigt kraftigt och som högst stod den i 9,3 kr per dollar. Den stärktes på grund av att Trump utlovade stora offentliga satsningar i infrastruktur och andra utgifter. Det gjorde att många råvaror steg kraftigt och räntan runt om i världen steg kraftigt. Räntan steg eftersom tron på ekonomin stärktes eftersom Trumps satsningar.kommer göra att hushållen kommer att bli rikare och konsumera mer eftersom de kommer få mer pengar. Det leder till att inflationen stiger och arbetslösheten sjunker och andra bra saker för en ekonomi och för att kompensera för det så stiger räntan. Även data från Europa har varit väldigt bra speciellt data från Tyskland.

Som sagt tidigare så kommer USAs centralbank ha möte nästa vecka och presenter sitt beslut på onsdag och med all sannolikhet så kommer de höja räntan med 0,25% till 0,5%. eftersom ekonoomin går väldigt bra och nu är det inget val de behöver tänka på som det har gjort tidigare. En ökat ränta leder till en högre valuta så det går att anta att dollarn kommer stärkas men eftersom räntan har stigit innan mötet och marknaden tror på en höjd ränta så kommer det nog inte påverka dollarkursen så mycket. Om de skräller och inte höjer räntan så kommer marknaden värdera ner valutan kraftigt. Jag tror att dollarn kommer stiga lite när de väljer att höja räntan nu när den har sjunkit från 9,3 till runt 9 kr.

Jag har blivit väldigt intresserad av Walt Disney och de har inte hängt med börsen uppåt i år och nu under helgen ska jag titta lite närmare på det och kanske köpa under nästa vecka. Det bästa hade varit om dollar fortsätter ner så det blir billigare att köpa men jag tror dollarn kommer vara på de här nivåerna ett tag nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar