måndag 28 november 2016

Företagsbesök

Under förra veckan så var jag på 3 företagsbesök med föreningen jag är medlem i. De tre företagen var sjätte AP-fonden, SKF och Handelsbanken.

Bildresultat för sjätte ap-fonden
På sjätte AP-fonden träffade vi vice VD och IR-chefen. De pratade om hur fonden fungerar och hur de investerar. De är en stängd fond, fonden öppnade 1996 av staten för att vara en buffertfond och efter dess har den inte fått några mer pengar. Fonden har 26 miljoner kr och de är fokuserade på onoterade bolag men det har gått rykten om att den ska stängas ner pga dålig avkastning och att det är dyr.. Oftast äger de bolag indirekt genom andra fonder som styrs av T.ex EQT, Triton mm. De tycker att avgifterna är höga men de tycker att det är värt eftersom de har väldigt bra avkastning på fonderna. Under de senaste 10 åren så de olika fonderna som de har satsat på haft en avkastnig 14% per år, det är inte så illa. De kan även äga bolag direkt och det är om de olika fonderna vill ha hjälp med investering och då frågar de sjätte AP-fonden om de vill äga. Kända bolag med sjätte AP-fonden har ägt är Tobii och Castellum men om de säljer ganska snabbt bolagen om de finns på börsen. De äger Castellum eftersom de ägde Norrporten som Castellum köpte upp.

Bildresultat för skf
Efter Sjätte AP-fonden träffade vi Treasuryavdelningen på SKF, grovt sagt är det finansavdelningen. De är som en interbank för alla dotterbolag i koncernen, om dotterbolagen har pengar över så skickar de det till finansavdelningen varje dag eftersom då slipper SKF ta lån för att finansiera saker, de använder interna pengar istället. Det låter som ett väldigt bra sätt att skötta pengarna på och det gör att SKF i princip inte har lån men de har en del obligationer istället. De sköter även all valutaväxling för bolaget så att de slipper onödiga kostnader med bankerna när de ska växla valutor. Under besöket så var det inte mycket prat om aktien utan med om att jobba på Treasuryavdelningen  på SKF och det låter väldigt spännande att jobba där. Jag tog med deras årsredovisning som jag har läst lite under helgen och jag ska fortsätta läsa mer under veckan.
Bildresultat för handelsbanken

Efter lunchen så träffade vi Handelsbanken, där träffade vi en som jobbade på Pritave banking-avdelningen. Han pratade om att PB-avdelningen hjälper till när förmögna kunder inte har tid eller intressera att förvalta pengar, då hjälper PB till och förvaltar deras pengar. Det finns 3 olika slags rådgivare, en som sköter allt åt kunden, en som ringer kunder och ger tips och en som är mittemellan. I de portföljerna de sköter till kunderna så består dem av ungefär 40% aktier, 40% räntor och 20% andra investeringar som råvaror, skog m.m. Rådgivarna får hjälp från analytiker som sitter och analyserar bolag och skickar vilka bolag som rådgivarna borde köpa åt kunderna.

Det var väldigt intressant med bolagsbesöken, det gav mycket hur de jobbar inom finansbranschen och hur brett det kan vara. Alla håller inte på med förvaltningen, det finns de som håller på med valutor och mycket annat. Jag tog årsredovisningar för båda SKF och sjätte AP-fonden. Jag tänkte läsa dem under veckan för även fast jag inte är intresserad just av dem två bolagen så lär man sig av det. Det är ett mycket bra sätt att öka sin kunskap så att man sköter sin portfölj bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar