söndag 20 november 2016

Laxpriset


Mitt mest lästa inlägg är min analys av Marine harvest, jag tänkte göra en liten uppfölj av laxmarkaden nu när det är gått ungefär 1 år. I det här inlägget ska jag skriva om laxpriset som är väldigt viktigt för laxbolagen där Marine harvest ingår. När jag gjorde Marine harvest analys så låg laxpriset på ungefär 40 NOK/kg och nu ligger den på 63 NOK/kg


I grafen ovan så ser ni laxpriset sen vecka 45 förra året. Den svara linjen är den viktigaste då den visar den vägda priset för de olika viktklasserna. Som vi kan se så har priset stigit sedan årsskiftet och i somras när den stod som högst så hade den nästan dubblat sen november från 40 till 80, En anledning av den kraftiga prisökningen är att efterfrågan har varit högre än utbudet och det har varit för att utbudet har varit väldigt lågt. Utbudet har varit lågt eftersom laxen är väldigt känslig mot väder och sjukdomar och eftersom det har varit kraftigt algblomning i Chile och laxlöss i Norge så har utbudet varit väldigt lågt, då många laxar har dött. Nu har den sjunkit ner till mer stabila nivåer som är 63 NOK/kg nu när utbudet har börjat ökat igen. Det har legat runt de här priserna sen i somras.

De ökade priserna som har varit stabila under året och kommer antagligen vara så in på nästa år men det går att anta att priset stiger lite inför jul då det har gjort så de senaste åren. Ett högt pris på lax gör att det finns risk att fler företag som vill in i den lukrativa branschen, speciellt då laxodling inte är väldigt kapitalintensivt och låga krösklar in på marknaden och det gör att utbudet ökar som gör att priset sjunker. Ett högt priset gör så att konsumenterna går till andra liknande proteinkällor som kyckling. Det gör så att efterfrågan minskar. Det finns även möjligheter att priset fortsätter stiga eller iallafall ligga på samma nivå på något års sikt då efterfrågan på lax har ökat med några procent tidigare år och det kan även fortsätta med det här psiet eftersom det är mer hälso- och miljövänlig med lax än kött. Koldioxidutsläppen för lax är ungefär en tiondel av vad nötkött och tack vare en fortsatt hälsotrend så kommer efterfrågan fortsätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar