tisdag 29 november 2016

Kommer råvarubolagen fortsätter att stiga?



Senaste veckorna har jag blivit intresserad av råvarubolag även fast de oftast inte är så populära hos utdelningsjägare. Oftast är deras vinster väldigt slagiga och beroende av underliggande priser av råvaran. Sedan Finanskrisen 2008 så har de flesta råvarorna sjunkit som en sten men sen i somras och speciellt efter Trumps seger så har priserna stigit kraftigt som ni kan se i graferna nedan. Oftast är de väldigt beroende av dollarn eftersom de har intäkter i dollarn och mycket kostnader i den inhemska valutan. Nu när båda står rätt så har jag blivit intresserade i några bolag som jag har tänkt att skriva om. Antagligen kommer de inte vara väldigt långvariga på portföljen men åtminstone några månader har jag tänkt att ha dem i portföljen. Det bolaget som jag har haft längst är Boliden som jag har haft i nån månad och det nyaste innehavet i Norsk Hydro som jag köpte igår som finns på den Norska börsen. Båda bolagen är väldigt cykliska men jag tror det är tid att gå in i bolagen nu men det är mycket risk i bolagen. Om Trump inte får igenom investeringar så tror jag bolagen kommer sjunka kraftigt eftersom mycket av investeringarna är inprisat redan i aktiekursen. Jag kommer inte ha så stor vikt mot bolagen den här sektorn.
Bildresultat för boliden
Boliden är ett metallföretag med verksamheter inom prospektering, gruvor, smältverk och metallåtervinning som har ungefär 5500 anställda. Den viktigaste metallen är zink med 42%, koppar kommer som nästa viktigaste på 41% och sen är det långt ner till 3:an som är guld med 9%. Boliden säger att om det blir en 10% ökning av zinkpriset så ökar resultatet med 500 miljoner kronor. och om priset på koppar ökar med 10% så ökar resultatet med 410 miljoner kronor. Även dollar har en väldigt stor påverkan då 10% ändring av dollar ändrar rörelseresultatet med 800 miljoner kronor.
I grafen ovan ser vi hur dollarn har rört sig mot den svenska dollarn. Dollar har stärkts p.g.a att den svenska riskbanken har minus ränta och det gör att kapitalet flyr från Sverige och det är låg efterfråga på SEK och då sjunker valutan. Det har även varit p.g.a en väldigt stark dollar senaste tiden och speciellt efter presidentvalet i USA. Då Trump har utlovat väldigt stora infrastrukturinvesteringar och antagligen en höjd ränta i december så stärks dollarn väldigt mycket. Om Yellen kommer höja räntan så kommer mer kapital in i USA och det gör att dollarn stärks och mer investeringar på infrastruktur gör att ekonomin stärks. På ungefär 3 månader så har dollarn stärkts mot SEK med ungefär 10% och det gör att rörelseresultatet för Boliden ökar med 800 miljoner kronor då de har intäkter i dollar men mycket utgifter i SEK. 

Koppar som är en väldigt viktigt metall för Boliden används i tillverkning av el- och elektronikprodukter och som komponenter i byggindustrin. Som vi ser i grafen under så ser vi att priset på koppar har ökat med ungefär 26% och det är mycket tack vare Trump som lovar investeringar och det gör att priset på metaller ökar då koppar är en viktig komponent i byggindustrin. Nu när koppar har ökat med 26% så ökar rörelseresultatet med ungefär 1000 miljoner kronor. Jag tror priset kommer öka framöver då stora infrastruktursatsningar är nödvändiga i många länder och speciellt i USA. 

 Som vi ser nedan så har även priset på zink ökat kraftigt senaste året och gått upp rejält sen Trump vann p.g.a investeringar i infrastruktur. Zinkkunder är främst stålverk, som använder zink för att rostskydda stålet. Även en stor del av zink används i byggnadsindustrin och fordonsindustrin. I år så har priset ökat med ungefär 78% och under de senaste 3 månaderna så har priset ökat med cirka 20%. Med en 20% ökning av priset så ökar rörelseresultatet med ungefär 1000 miljoner kronor. Priset har ökat eftersom efterfrågan har ökat med några procent och att utbudet minskat då några gruvor i Kina har minskat produktionen. Lagar för ökat säkerhet och miljö har blivit strängare i Kina under de senaste åren och det gör att många gruvor måste stänga och det kommer antagligen fortsätta och det gör att utbudet kommer fortsätta minska lite. Nu när 3 viktiga komponenter för Boliden står rätt så kommer resultatet vara väldigt starkt. Många analytiker tror att priset på metallerna kommer fortsätta upp och även dollarn kommer stärkas nu när antagligen räntan kommer öka i USA, det gör att resultatet kommer fortsätta stiga framöver för Boliden. Under de senaste månaderna så har rörelseresultatet ökat med ungefär 2800 miljoner eftersom priset och dollar har stärkts kraftigt. Även fast Boliden har gått starkt senaste tiden så tror jag inte många har räknat med så mycket högre vinst kommande rapporten, jag kommer behålla aktien åtminstone över nästa rapport som kommer den 10 februari.


Bildresultat för norsk hydro
Norsk Hydro är en renodlad aluminiumproducent som är verksam längs hela förädlingskedjan. De har en gruva i Brasilien där det bryts aluminium och det vidareförädlas till aluminiumoxid och sen fortsätter det vidare till metallverk runtom i världen. Jag blev nyfiken på bolaget igår när de pratade om det i börslunch den 28/11, där de tyckte bolaget var undervärderat eftersom priset på aluminiet som är bolagets viktigaste inkomstkälla har ökat och de tycker att det är konstigt att inte dem har gått upp som konkurrenterna har gjort. Som Boliden så gynnas även bolaget av en stark dollar, tyvärr är NOK starkare än SEK men dollarn har stärkts mot i princip alla valutor. Norsk Hydro har alla intäkter i dollar men mycket kostnader i NOK så även Norsk Hydro har tjänat mycket på den senaste uppgången av dollarn. Ledningen tror på en fortsatt ökat efterfråga på 4-5% på aluminium som gör att priset kommer hållas och inte öka på de här nivåerna. Jag äger bolaget eftersom de inte har hängt med konkurrenter upp och priset på aluminium kommer fortsätta upp tror jag och det gör att ett lågt värderat bolag som Norsk Hydro är kan stiga kraftigt komma tiden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar