tisdag 23 augusti 2016

Fritidsbolag



Sveriges befolkning blir bara fler och fler och deras köpkraft ökar hela tiden, förra året så var tillväxten så hög som 4%. Även räntan som är väldigt låg hjälper visa bolag som Kabe och Dometic då fler köper husvagnar, båtar osv eftersom deras produkter är dyra och då kan de låna billigt för att köpa såna saker. Allt fler blir rädda att åka på semester utomlands så det är bara fler och fler som har semester i Sverige. Det finns en hel del olika bolag på börsen som tjänar på den trenden, Bolagen är Dometic, Kabe, Scandic, Fenix Outdoor. Jag har tänkt att fokusera på husbil och husvagns bolagen.

Bildresultat för kabe

Bildresultat för dometicDometic är en svensk koncern som utvecklar och tillverkar produkter till husvagn, husbil, båt mm. De fokuserar på kylning och uppvärmning som toaletter, spis, kyl/frys, luftkonditioneringssystem och markiser. Produkterna säljs i ett hundratals länder och tillverkning samt montering finns i 9 länder. OEM(originalutrustning för fordonsindustrin) står för ungefär 59% av försäljning och eftermarknaden står för 41%. Under samma period så stod Americas(Syd- och Nordamerika) för ungefär 50% av försäljningen, EMEA(Europa, Mellanöstern och Afrika) för runt 40% och APAC(I princip Australien) för resten dvs 10%. Dometic börsnoterades den 25 november på 48 kr sen noteringen har kursen stigit mycket och nu ligger den runt 63 kr. Bolagets finansiella mål är att omsättningen ska öka med 5%, att rörelsemarginalen ska vara minst 15% samt att minst 40% av resultatet ska delas ut. De första kvartalens så steg omsättningen med runt 5% men det senaste kvartalet så steg den med 8%. Även marginalen steg kraftigt under senaste kvartalet till 16,9%. Under kvartalet så uppgick rörelseresultatet till 573 miljoner kronor. Försäljningen av husvagnar och husbilar ökar i Europa och Usa så tillväxten kommer fortsatt vara god de kommande åren men ledningen ser att tillväxten är nästan för bra så det uppstår logistiska problem men de försöker lösa dem under hösten. Det negativa med aktien är att de har en grupptalan emot sig i Usa som kan kosta mycket, men det är svårt att veta hur mycket så vi får se under hösten vad som händer i det fallet. p/e-talet är runt 13 och med en tillväxt med 5-8% och en marginal runt 15-16% så tycker jag värderingen är mycket låg och med en utdelning runt 2 kr nästa år så är det en bra direktavkastning på bolaget.

Bildresultat för kabe

Kabe tillverkar och säljer husvagnar, husbilar, transportfordon och campingtillbehör på den europeiska marknaden. Deras varumärken är Kabe, Adria och Kama Fritid. I Norden så ser marknadsdelarna ut att 39% för husvagnar och 18% för husbilar. Kabe är ett familjeföretag, det är familjen Blomqvist som är huvudägare med runt 70%, så det är en väldigt stabil ägare. Senaste åren så har Kabe gått väldigt bra, förra året så ökade omsättningen med 27% och resultatet ökade med 33%. Det har fortsatt gått bra under 2016, hittills i år så har omsättningen ökat med 23% och resultatet har ökat med 56% som är en väldigt stark tillväxt, även marginalen har stigit, den uppgår till 8,4%. Framtiden ser ljus ut då orderingången ser stark ut för alla varumärken. Aktien är ganska lågt värderat med ett p/e-tal runt 12 och så länge Sveriges ekonomi går bra och att de fortsätter förvärvar bra bolag så tror att på en fortsatta bra tillväxt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar