måndag 15 augusti 2016

Laxpriset

Laxbolagen har stigit väldigt bra senaste åren och det har mycket med att laxpriset har klättrat kraftigt. Priserna har stigit kraftigt


eftersom utbudet har minskat när efterfrågan fortfarande är hög och det ökar några enstaka procent varje år. Utbudet har minskat kraftigt senaste tiden och det är pga att Chile har haft en kraftig algblomning som har slagit ut stora bestånd lax och det har legat bakom att laxpriset har varit ungefär dubbelt så höga som under perioden 2013-2015. Många tror att utbudet kommer öka kraftigt då Chile kommer börja producera lax igen och att produktionen i Norge kommer öka. Som vi ser i grafen ovan så går det att utläsa att priset de senaste veckorna har sjunkit ganska kraftigt, även bankerna börjar sänka riktkursen för spotpriset, tex Nordea tror att priset kommer sjunka med 40%.

Den senaste tiden så har laxbolagen i Norge fått stryk och Marine Harvest har sjunkit med ungefär 10% sen sin topp. Jag ska nog börja minska min position i Marine Harvest för jag tror laxpriset kommer sjunka och då kommer bolagets intäkterna minska så jag tror man ska undvika laxbolagen ett tag nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar