torsdag 25 augusti 2016

Tillväxtländer del 1



Emergings Markets eller tillväxtländer
För att komma åt tillväxtländer på exotiska marknader för vanliga privatsparare så är det nästan ett måste att köpa fonder för courtage på aktier i de länderna är väldigt höga och svårt att ha koll på dem, ett annan modernare som inte är så stort i Europa än men det ökar kraftigt är ETF. ETF är en slags fond men oftast har de låga avgifter men det är courtage på dem. Oftast så har tillväxtländerna hög tillväxt men marknaderna är ganska volatila så det gäller att ha lite koll och inte gå in med allt i de här marknaderna, det passar som en krydda. Vissa länder är väldigt beroende av råvaror som tex Brasilien och Ryssland. Andra länder mår bra när vissa råvaror är billiga, tex som Filippinerna subventionerar oljepriset, om det är lågt pris så behöver de inte subventionera så mycket.
Bildresultat för emerging market


Sydamerika

Brasilien
Brasilien med sin stora befolkning, sina rika naturresurser och sin breda industrisektor skulle kunna vara en av världens starkaste ekonomier. Men ekonomisk vanskötsel, utbredd korruption och brist på utbildad arbetskraft har hämmat utvecklingen och skapat djupa klyftor i samhället. Till det har de senaste åren kommit minskad efterfrågan och lägre priser på brasilianska jordbruksprodukter och råvaror som de är väldigt beroende av– och Brasilien har hamnat i den värsta lågkonjunkturen på årtionden. Fonder i Brasilianska realen har i flera omgångar försvagats mot svenska kronan. Även fast Börsen har gått upp så kan fonderna få negativ avkastning eftersom realen försvagas mer än uppgången på börsen. Petrobas som är ett av Brasiliens största företag går på knäna eftersom bolaget är beroende av olja och som många andra företag i Sydamerika så har de problem med korruption. Nu när priset på olja har sjunkit så har deras intäkter minskat kraftigt. Det finns möjlighet för Brasilien att rycka upp sig ur recensionen om oljan vänder uppåt och korruptionen minskar kraftigt. Det finns möjligheter att dem kommer införa bra lagar och minska korruptionen nu när de har bytt president som är näringslivsvänlig, men det är väldigt stor risk att det kommer fortsätta i samma bana som det har gjort senaste åren.

Handelsbanken Brasielien

Latinamerika
Många länderna i latinaerika är likt Brasilien som är väldigt beroende av råvaror, eftersom dem har tappat i pris senaste tiden så har det skadat många länder men det finns även länder som Mexiko som importerar olja, de tjänar mycket på att oljan är billig. Nästan alla länder i det området har kraftiga problem med korruption då dem har haft karteller som har eller styr stora delar av landet. Länder som ingår i Latinamerika är tex Chile, Colombia,Peru och Mexiko.
Handelsbanken Latinamerikafond
Danske Invest Latinamerika

Afrika

Länder som ingår i Afrikas fonder är till stor del Sydafrika och Egypten eftersom de är största ekonomierna i Afrika men andra länder växer kraftigt. Afrika är världens fattigaste kontinent speciellt länder söder om Sahara är väldigt fattiga. Länder vid medelhavet och Sydafrika är rikare än de andra länderna så det går att dela in Afrika i Sub-Sahara som är mycket fattigt men de växer med runt 6-7% och de andra länderna som är lite rikare. Det börjar ljusna i Afrika då 7 av 10 världens tio snabbaste växande ekonomier ligger i Afrika. Många länder reglerar så att det blir lättare för utländska företag och länder att investera i länderna som driver tillväxten i länder. Usa och Kina slåss om att investera mest i Afrika för att komma åt råvaror som finns på kontinenten men det är Kina som leder ganska kraftigt där. Enligt världsbanken är nu ungefär hälften av alla länder i Afrika medelinkomstländer. Stora delar av Afrika är beroende av råvaror, tex Norra Afrika och området runt Nigeria exporterar mycket olja och gas. Många av de andra länderna är fortfarande beroende av traditionell jordbruk samt mindre handel. I mitten runt Kongo så är de beroende av mineraler och diamanter medan på östra sidan så är det Kenya som ligger i spetsen då de har en mer utvecklad ekonomi med it-företag, större och bättre industrier. När man fortsätter längre ner i Afrika så finns länder återigen som är beroende av mineraler som Botswana och Sydafrika.

Det finns stora möjligheter i Afrika för företag då det finns mycket billig arbetskraft och mycket råvaror. Företag börjar upptäcka Afrika mer och mer då de öppnar fler fabriker där, tex H&M har en textilfabrik i Afrika som de är nöjda med. Även fast det finns mycket möjligheter så är det stor risk att investera i Afrika eftersom de flesta länderna har stora problem med korruption

Simplicity afrika
Carnegie Afrika
JPM Africa

Nigeria och Sub-Sahara
Tundra Nigeria and Sub-Sahara

Asien
Bildresultat för asien
Det finns väldigt stora variationer i den asiatiska ekonomin. Det finns länder som tillhör de rikaste och modernaste ekonomierna i världen som Japan men det finns även länder bland de fattigaste i världen som Kambodja. 60% av världens människor bor i Asien och väldigt många är fattiga så det finns bra möjligheter för många länder att använda sin befolkning och göra landet mer effektivt så att utländska investerare vill investera i landet för det krävs för att få fram en bra tillväxt.
De senaste årtionden har Asien präglats av väldigt stark ekonomisk tillväxt, inte minst i Sydostasien och Kina.Sydkorea och Taiwan har gått från de fattigaste till de rikaste i världen. På 90-talet så började Kina på den resan och nu har dem kommit en bra väg på resan till att bli en av de rikaste länderna. Nu när Kina har kommit så långt och deras löner har börjat stiga eftersom arbetarna vill ha mer betalt och deras valuta har stärkts så kommer det fram andra länder som kan ta över taktpinnen efter Kina. Det finns många länder som har väldigt stor befolkning och är fattiga, dem kräver inte så hög lön. Med låga löner och regeringar som försöker göra det lättare för utländska investerar brukar få en väldigt bra tillväxt på deras ekonomi. Många länder har bra standard på sina skolor, de börjar gå om länder i västvärlden på utbildningsundersökningar. Det gör att stora företag kan lägga sin forskning där då de är mycket billigare än motsvarande i västvärlden. Det är inte enbart fabriksjobb som finns i Asien, det är mycket inom teknik som finns där och det blir bara mer och mer jobb inom det. Det är väldigt populärt att outsourca administrationen och callcenter till tex Indien, eftersom de är billigare och oftast väldigt bra på engelska.

Kina

Sedan 2010 så är Kina världens näst största ekonomi efter Usa, mätt i BNP. Kina har varit kända för att tillverkar väldigt mycket och väldigt billigt. Det de exporterar är textilier, elektroniska produkten olja, kemikalier, mm. Eftersom de har haft en fantastisk utveckling senaste tiden så har det uppstått lite problem då lönerna och valutan har stigit kraftigt det gör att produkterna de säljer blir dyrare eftersom personalkostnader är en ganska stor del av kostnaderna i Kina. Med en ökande lönerna så har många företag försökt hittat andra länder som fortfarande har billig arbetskraft.Politikerna har försökt undvikit det problemet genom att sänka valutan så det blir billigare att köpa från Kina men det är dyrt för staten.

Senaste åren så har politikerna bytt inriktning till en mer konsumtions- och marknadsstyrd ekonomi. Det har gått bra då servicenäringen har växt kraftigt men det har gjort att tillväxt i ekonomin har minskat kraftigt. I början så var tillväxten runt 10% men de senaste 10 åren så har tillväxten minskat hela tiden och nu ligger den runt 6-7% årligen, det är fortfarande väldigt bra men inte lika bra som den har varit.

Det finns även stora problem för Kina. Totala lånen har ökat kraftigt, de dåliga lånen är väldigt stora. Staten vet att det finns problem med dåliga lån men de försöker mygla bort det. En av anledningarna till de stora lånen är att många har investerat i fastigheter eftersom de trodde att priserna på fastigheter skulle fortsätta att öka i den höga takten som den har gjort en lång stund. Eftersom det har byggt väldigt mycket lägenheter och andra fastigheter så finns det alldeles för många och det gör att priserna sjunker och då har inte folk råd att betala av lånen.

Det finns fortfarande stora möjligheter i Kina om de lyckas gå över till en konsumentdriven ekonomi. Det kan även uppstå många problem vid bytet. Mycket av den datan som kommer ut ifrån Kina kan man inte riktiga lita på så det är svårt att riktigt veta hur det går men det går att se tydliga problem i Kina med deras lånebubbla.

Danske Invest China
Simplicity Kina

Indien

Indien är idag Asiens tredje största ekonomi efter Kina och Japan. Eftersom de är otroligt många och deras BNP är ganska liten så finns det stora möjligheter. Indien har en omfattande och växande industri- och tjänstesektor, de är av världens största och bästa it-bransch. Jordbruket står för 17% av BNP, industrin står för 30% och den största sektorn är servicesektorn som står för 53% av BNP. Indien är kända för sin mjukvarutillverkning och callcenter men de blir bara större och större inom outsourcing inom administration. Det är Många västerländska företag som outsourcar löner till Indien eftersom det är mycket lägre löner där.

Indien har väldigt hög tillväxt, den uppgår till 7%, det är mycket tack vare att regeringen har varit näringslivsvänlig politik som har gjort att utländska investeringar har ökat kraftigt. Deras centralbank har lyckats väldigt bra då tillväxten har varit hög så brukar inflationen följa med uppåt men Indien har lyckats hålla nere den runt 4% senaste åren och det är väldigt bra. Tyvärr så kommer han sluta inom en snar framtid och då kan kanske det inte blir en som är lika bra som tar över och inflationen stiger kraftigt. Ett till problem är att byråkratin i Indien i katastrof, det är väldigt ineffektiv och om de löser det problemet så kommer tillväxten stiga kraftigt eftersom ineffektiv byråkrati förstör för många bolag då de inte vågar investera och allt tar mycket längre tid. Jag tycker det finns stora möjligheter i Indien men om de får en dålig regeringen den kommande perioden eller om inflationen tar fart så kommer antagligen tillväxten sjunka rejält

Carnegie Indienfond
Danske Invest

Del 2 kommer nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar