tisdag 24 januari 2017

Dagens rapporter

Idag så var det två bolag som rapporterade, det var Byggmax och Probi.

 Bildresultat för byggmax
Byggmaxs nettoomsättningen upggick till 974,9 Mkr och det var en ökning med 16,2% och rörelseresultatet blev 94,12 Mkr men om man tar bort en engångsintäkt av köpet av Skånska byggvaror så blev resultat bara 30,9 Mkr. Det var för att Skånska gick så dåligt så Byggmax behövde inte betala lika mycket som de trodde och det är därför det blev en intäkt på nästan 60 Mkr under kvartalet.  Tyvärr så minska bruttomarginalen med ungefär 3% till 29,8% och det var p.g.a många segment hade lägre marginalen än förra året men det som drog ner det mest var att Skånska byggvarors marginal sjönk kraftigt och det var för att de hade en aggressiv prissättning för att minska överlager samt mix-effekter. Under 2017 har de som mål att öppna mellan 8 och 12 nya butiker och det kan man jämföra med 15 butiker förra året. Styrelsen föreslår en utdelning på 2,4 kr per aktie som är en höjning från förra året då den var på 2,14 kr

Tyvärr så räknar ledningen med att utvecklingen av marknaden i Sverige kommer vara fortsätt låg under första halvåret i år.  Men de har en positiv syn på marknaden i Sverige på sikt.  De ser negativt på den Finska och Norska marknaden eftersom det är osäkert kring den ekonomiska utvecklingen. Under året ska de satsa på att öka lönsamheten i det nya köpet av Skånska byggvaror.

Bildresultat för Probi
Det andra bolaget som rapporterade idag är Probi men de presenterade en omvänd vinstvarning för någon vecka sedan (10 jan) så det var inget konstigt som kom idag förutom att de behöll utdelning som förra året även fast deras vinst har stigit kraftigt. Den organiska tillväxten var helt fantastiska 71% under året, det visar vilken bra produkt dem har. Det viktigaste med rapporten idag var att titta på kommentarerna av VD. Han sa att integrationsarbetet fungerar väl av det nya förvärvet som slutfördes i oktober. De har skrivit nya avtal i USA samt på europeiska marknaderna och det gör att ledningen har tilltro till framtiden.

Båda aktierna går ganska dåligt idag, speciellt Byggmax som är ner nästan 10% idag. Vi får hoppas att det kommer bättre rapporter imorgon då t.ex Elanders och Qliro group släpper sina rapporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar