onsdag 25 januari 2017

Onsdagens rapporter

Idag var det några till bolag som rapporterade men imorgon är det många och stora bolag som rapporterar, bolag som rapportera imorgon kan ni läsa i mitt inlägg som jag skrev vilka som kommer släpa sina bokslut under året. T.ex. Ericsson, Intrum, Tele2 och Nordea . Idag var det Bonavas, Qliro och Elanders tur att rapportera.
Bildresultat för bonava

Bonava släppte en bra rapport som bestod mest av positiva saker men det fanns även negativa saker i den också. Intäkterna uppgick till 6584 Mkr som var lägre än det väntade som var 7 398 Mkr men rörelseresultatet kom in över det väntade då det uppgick till 985 Mkr som var ungefär 70 Mkr högre än det väntade. Vinsten per aktie uppgick till 6,61 kr och styrelsen föreslår en utdelning på 3,8 kr per aktie och det var ungefär 0,2 kr lägre än vad analytikerna trodde. Marginaler steg med ungefär 1 % från förra året till 15% även fast vissa marknader som Ryssland visa sämre marginaler än väntad, det var den svenska marknaden som höll uppe marginalerna, eftersom de var högre än väntat.

VD säger att efterfrågan på bostäder fortsätter att vara hög på Bonavas största marknader som är Sverige och Tyskland. Även andra marknader som Finland och Ryssland så stärks efterfrågan på bostäder. Han säger att under 2017 kommer det bli fler investerarbostäder och det kommer göra att marginalen kommer sjunka under året. Eftersom Bonava använder färdigställande metoden (som innebär att vinsten kommer när fastigheten är klar) så rör sig vinsten mycket mellan kvartalen kvartalen.
Bildresultat för qliro

Den bästa rapporten hittills i år och kommer nog bli en av de bästa under rapportsäsongen var den som Qliro group släppte idag, förre detta CDON. Nettoomsättningen blev 1 523 Mkr som var en ökning med 2,3% och rörelseresultatet blev 48 Mkr som var en ökning från 6,1 Mkr förre året men i siffrorna så ingår en justering för en kostnad för lagerflytt och om man räknar kostnader för flytten så blev resultatet -20,1 Mkr. Det är viktigt att hålla koll på alla siffror annars kan de fuska och justera bort kostnader så resultatet ser bättre än vad de egentligen är. Den stora saker med rapporten som gör att aktien skjuter i höjden är att bolaget sätter nya finansiella mål. De ska fokusera verksamheten genom områdena Marketplace, Fashion och Financial Services. där de säger att de olika områdena ska växa mellan 8-10% kommande år.
Bildresultat för elanders
Det sista bolaget som rapporterade idag var Elanders och de släppte rapporten runt lunch idag. Även fast nettoomsättningen dubblades under året till 2 330 Mkr så ökades inte resultatet så mycket, de ökade bara till 79 Mkr som var lite högre än förra året då det uppgick till 73 Mkr, en ökning med 8%. En av saker som gjorde att resultatet inte steg lika mycket som omsättningen var att en förlikning belastade resultat med 30 Mkr, utan det så hade vinsten ökat med 50% jämfört med förra året. Det som gjorde att omsättningen ökade så mycket var att under åren innan så har det gjorts två stora förvärv som utvecklar sig väldigt bra. Ledningen säger att marknaderna ser positiva ut och att det kommer bli mer synergieffekter under 2017. De säger att under året så behövs det stora investeringar i företaget för att öka kundbasen som kommer dra ner vinsten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar