torsdag 26 januari 2017

26/1 Dagens rapporter del 2

Eftersom det var så många bolag som rapporterade idag så dela jag upp sammanfattningen i två delar, första delen kan du läsa här Här kommer sammanfattningen på de lite mindre bolagen som rapporterade idag. Konstigt nog så har majoriteten av de mindre bolagen brutet räkenskapsår.

Lagercrantz släppte sin rapport i morse och den var bra. Det var inget årsbokslut de lämna eftersom de har ett brutet räkenskapsår som började i april. Resultatet blev 68 Mkr som var en ökning med 11,5% och nettoomsättningen blev 798 Mkr som var en ökning men det var en liten mindre ökning än resultatet men omsättningen ökade med 4%. Även kassaflödet steg kraftigt då det gick från 257 Mkr under förra året till 346 Mkr senaste tolvmånadersperioden. Dem som väntar på utdelningen måste vänta till sommaren innan de får något beslut om vad utdelningen kommer bli för året.

Orexo är ett specialistläkemedelsbolaget som inte är jättekänd men deras rapport var sisådär men de lyckades slå rörelseresultatet med det dubbla då det kom in på 33,2 Mkr. De lyckades slå förväntningarna på resultatet även fast nettoomsättningen inte lyckades slå det väntade de det blev 185 Mkr jämfört med det väntade som var 192 Mkr. En av anledningarna till att vinsten blev så hög är att valutavinster genom omvärdering av poster i balansräkningen som uppgick till 14 Mkr. Utan det vinstlyftet så skulle resultatet bli 19 Mkr som var ungefär som väntat. Ledningen säger för att behålla lönsamheten under 2017 så måste de ha fler produkter och öka produktiviteten.

Getinge släppte sin rapport runt lunch ungefär vid 13 och det blev inget ingen positiv mottagande av rapporten. Som många andra företag så har Getinge haft ett intensivt år med vd-byte, sänkta vinstprognoser m.m. Rörelseresultatet kom in på 1 970 Mkr som var lite lägre än det vad analytikerna trodde som var 2 104 Mkr. Även omsättningen kom in lägre än väntat då det kom in på 9 523 Mkr som var 50 Mkr lägre än det väntade. Men ungefär det enda positiva med rapporten var att orderingången blev högre än väntad då den kom in på 8 582 Mkr och det var 140 Mkr högre än det väntade. Styrelsen föreslår en utdelning på 2 kr per aktie som var ungefär 1 kr lägre än vad analytikerna trodde.  Ledningen tror att under 2017 kommer omsättningstillväxten att vara försiktig positiv. Under året så har Getinge tänkt att knoppa av ett bolag och det är beräknat att knoppas av under hösten i år.

Bergs Timber som är ett sågverksbolag och som Lagercrantz så har de ett brutet räkenskapsår. Resultatet kom in på 3,4 Mkr och det gjorde att det blev en vinst på 0,02 kr per aktie som var halverat jämfört med förra året. De lyckades vända kassaflödet från negativt förra året till den här perioden och kassaflödet uppgick till 40,8 Mkr under första kvartalet.

Eolus vind som Lagercrantz och Bergs Timber så har de ett brutet räkenskapsår lyckades. De lyckades inte nå vinst under det första kvartalet då resultatet blev -4,4 Mkr men nettoomsättningen kom in mycket bättre än förra året då det uppgick till 86,4 Mkr jämfört med 31,7 Mkr förra året. Det är väldigt slagigt mellan kvatal eftersom när de säljer vindkraftverk så blir det högvinst och när de inte lyckas sälja så mycket så blir det omvänt istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar