fredag 23 oktober 2015

Fredagens rapporter

Idag var det många stora företag som rapporterade, speciellt stora industribolag som Volvo, Sanvik, Autoliv mm.

Volvo släppte en bra rapport idag och aktien har gått upp 3% idag. Rörelseresultatet uppgick till 5 087 miljoner kronor under det tredje kvartalet som var ganska mycket högre än det förväntade som var 4 692 miljoner kronor, även på rörelsemarginalen slog det förväntade, marginalen uppgick till 6,9% och det förväntade var 6,4%. Försäljningen blev 73,3 miljarder kronor som det också var över det väntade som var 72,8 miljarder kronor. Som många andra industribolag så blev orderingången sämre än det väntade antalet, orderingången uppgick till 42 648 lastbilar men det väntade var 44 196. Orderingången i Europa steg med 11% men den minskade med 40% i Nordamerika, det är likt många andra industribolag som går bra i Europa men dåligt i Nordamerika. I Sydamerika gick orderingången ned 54%. I Europa spås lastbilmarknaden stiga men sjunka i Nordamerika.

Sandvik släppte en rapport som kom in som väntat, aktien har stigit över 4% idag eftersom den har har varit pressad länge. Resultatet uppgick till 1 871 miljoner kronor som var över det väntade som var 891 miljoner kronor men Sandvik räknade inte med en engångspost på 1 004 miljoner kronor så det är den posten som skiljer det åt, så resultatet kom in som väntat. Som för alla andra industribolag så var orderingången länge än väntat, orderingången blev 19 726 miljoner kronor och det väntade var 20 569 miljoner kronor. Sandvik tror att de har sett det störa nedgången inom de delar som är direkt exponerade mot olje- och gassegmentet. Fordon och flyg var relativt sett starkaste segmentet men det är fortsatt trögt inom energi segmentet.

Ericsson släppte en dålig rapport idag och aktien har gått ner ungefär 7% idag. Rörelseresultatet blev 5,1 miljarder kronor men det var under det väntade som var 5,6 miljarder kronor även bruttomarginalen var sämre än väntat, den uppgick till 33,9% och det väntade var 35%. Försäljningen uppgick till 59,2 miljarder kronor som var 2 miljarder under det väntade. Intäkterna minskade med 9% jämfört med samma period förra året det är pga lägre affärsaktivitet i Japan, Ryssland och Brasilien.. Omstruktureringskostnaderna för effektiviseringsprogrammet för helåret höjdes till 5 miljarder kronor, det var en viss höjning från 4-5 miljarder kronor som var beräknat från början.

Autoliv släppte en bra rapport idag och aktien har gått upp över 5% idag och det kan vara för att många var oroliga över Kina eftersom Autoliv har mycket av sin verksamhet där. Resultatet var lite sämre än väntat eftersom det uppgick till 152 miljoner dollar när det väntade resultatet var 166 miljoner men försäljningen slog det förväntande, det uppgick till 2 184 miljoner dollar där det väntade var 2 163 miljoner dollar. Rörelsemarginalen landade på 7,2% som var under det väntade som var 8,3%. Aktiv säkerhet växte snabbare än det var beräknat, tillväxten uppgick till 36% under kvartalet, krockkuddar hade en tillväxt på 9,7% samt passiv elektronik hade tillväxt på 8,2% det var en tillväxt högre än marknaden på alla tre.

Kinneviks rapporter brukar vara ganska tråkiga eftersom man kan anta hur investmentbolag går pga av innehavens aktiekurser men Kinnevik släppte en bra nyhet idag och aktien är upp 6,6% idag. Idag sålde Kinnevik sin blocketkopia i Ryssland som heter Avito för 7 miljarder kronor och det gör att utdelningen är antagligen säkrat nästa år för man var lite orolig för utdelningen eftersom Millicom blev indragen i en mutskandal igår och det kan stå dem dyrt. Avito har stigit väldigt många % sen Kinnevik köpte en del i aktien, dem ägde 31% av bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar