tisdag 20 oktober 2015

Rapportdag

Idag släppte Swedbank,Telia och Atlas som jag var intresserad av.

Swedbanks rörelseresultat kom in under förväntningarna. Om man tittar på en kärnverksamheten så utvecklas den väl. Räntenettot(ränta för utlåning - ränta för Inlåning) var högre än förväntat, det kom in på 5 811 miljarder och det förväntade var 5 721 miljoner. Det var för att utlåningsvolymerna ökade samt att bolånemarginalerna ökade, volymerna ökade mest inom bolån. Det kan vara en risk att bolånen ökar, eftersom det kan skapa en fastighetskrasch. Intäkterna sjönk för att provisionsnettot minskade med 3% under perioden om man jämför med i våras. Kostnaderna minska med 7% under perioden om man jämför med i våras, det gör att rörelseresultat inte ser allt för illa ut eftersom dem parera lägre intäkter med lägre kostnader. Michael Wolf som är vd sa i presskonferensens att de inte har överskottskapital så antagligen kommer inte utdelningen höjas nästa år. Nästa år väntas rörelseresultatet öka med 8,2%

Telias rörelseresultat och omsättning var båda bättre än väntat. Nettoomsättning ökade med 6,3% till 27 079 miljoner, rörelseresultatet ökade med 3% till 7 486 miljoner. Vinst per aktie uppgick till 1,06 SEK jämför med 0,94 SEK under samma period men förra året. de gick ut med utdelningen kommer vara 3 kr nästa år också hittills i år har resultatet per aktie uppgått till 2,67 SEK, så täckningen för utdelningen ser hyfsat ut. I Europa så blev utvecklingen god i kärnverksamheten och att det vände till positiv EBITDA-tillväxt(före räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar) under det tredje kvartalet, det är för att den organiska tjänsteintäkterna ökade till 1%. I Eurasien är det fortfarande motigt eftersom det är tufft konjunkturläge och att det är stark konkurrensen i delar av region. Eftersom problemen i Eurasien så sänkte de helårsprognosen för EBITDA-utveckling, organiska och i lokala valutor att bli lägre än för 2014.

Atlas Copcos rörelseresultat kom in på 5 313 miljoner och rörelsemarginalen hamna på 20,7% samt resultatet per aktie var 3,12 SEK, Det var över förväntningarna på båda, rörelseresultat förväntades bli 4 993 miljoner och rörelsemarginal förväntade bli 19,7%. Orderingången som är viktigt för industribolag blev 25 723 miljoner, det blev lite högre än förväntat som var 25 393. Ordertillväxten ökade mest i Europa där den ökade med 7%, medan Kina, Brasilien samt USA var svaga, där utvecklingen var negativ i regionerna. Det var sektorer som flyg, och fordonsindustrin som visade god efterfråga men gruv- samt olje och gas-sektorerna var sämre och det kunde man anta redan innan rapporten eftersom det säljs väldigt många fordon i världen och råvarupriser är väldigt låga. Atlas spår att efterfrågan väntas ligga kvar på kort sikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar