onsdag 28 oktober 2015

Marine Harvest Q3




Idag släppte Marine Harvest sin rapport och den kom in lite bättre än väntat. Rörelseresultatet uppgick till 720 miljoner NOK sin var bättre än det väntade som var 714 miljoner NOK och det var även högre än företagets preliminära bedömningen som var 710 miljoner NOK. Omsättningen uppgick till 6 875 miljoner NOK och även det var över förväntningarna sin var 6 621 miljoner NOK. Eftersom resultatet blev bra och kassaflödet är stabilt så kommer dem öka kvartalsutdelningen till 1,4 NOK per aktie. jag var lite orolig att den skulle sänkas så jag blev glatt överraskad när jag såg att den höjdes. Den totala volymen av fisk var 105 963 ton under perioden men dem har sänkt förväntningen för helåret med 5000 ton till 425 000

Efterfrågan av lax i Europa är hög och efterfrågan förväntas vara hög under hela 2016. Vinsten per kilo i Norge uppgick till 10,11 NOK, det är bättre än förra året och det verkar som dem har fått tillbaka lönsamheten i Norge men det gick sämre i dem andra länderna. Det gick väldigt dåligt i Chile för där blev resultatet -6,5 NOK per kilo, förra året uppgick vinsten till 6,06 NOK per kilo, dem har väldigt mycket att göra i Chile innan det blir lönsamt. Det var väldigt hög produktionskostnad som gjorde att det blev förlust i Chile och det var även problem i dem andra länderna och det var pga problem med det biologiska och negativa valutor.

Jag tyckte att det var en bra rapport eftersom resultatet och omsättningen slog det väntade. Det jag blev gladast för är att dem har fått tillbaka lönsamheten i Norge igen som är väldigt viktigt eftersom dem har så stor del av sin verksamhet i Norge. Men det är lite oroligt att dem har fortfarande problem med dem andra länderna speciellt med Chile. Under tiden dem löser problemen så får vi njuta av den höjda utdelningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar